„Věděli jsme, že psi mají v určitém smyslu jazyk, ale nyní jsme poznali, že je mnohem komplikovanější,“ řekl zoopsycholog Roger Mugford z Victoria University v Kanadě k výsledkům svého „průkopnického“ výzkumu. Psi podle něj rozlišují komunikaci pravou a levou stranou těla, stejně jako lidé.

Už dřívější výzkumy ukázaly, že vrtění ocasem psům napomáhá šířit do okolí svůj momentální náladou ovlivněný pach, tedy komunikační signál. Mugford ale prokázal, že záleží i na tom, na které straně těla se ocas pohybuje.

Vědci postavili do parku mechanického psa - černého labradora v životní velikosti, který díky vnitřnímu dálkově ovládanému mechanismu vrtěl ohonem buď na pravé, nebo levé straně. Zpovzdálí nafilmovali chování pěti stovek dalších psů, procházejících kolem.

Když mechanický labrador vrtěl ocasem nalevo, přiblížilo se k němu přímo a bez obav 56 procent zvířat, byl-li ale vrtící se ocas na pravé straně, procento důvěřivých se snížilo na 21 procent.

Pro přesnější výsledky vědci vyloučili ze statistiky ty psy, kteří byli v bezprostřední blízkosti a tedy pod vlivem jejich páníčků. Podíl rychlých přátelských přiblížení při levém a pravém postavení ocasu se významněji nezměnil - 41 % ku 28 %.

Zdroj. novinky.cz